Ukhuwah

Assalamualaikum,

Malas dah klu nk komen diri sendiri pasal dah lama tak update blog.
straight to the point.

Semalam,dalam mimpi aku...aku terjumpa kawan lama aku yang dah lama lost contact,sebelum ni cari tapi tak jumpa...bangun dari tidur,niat aku nak cari dia lagi...punya aku google nama dia...inilah...itulah..finally jumpa...happy giler aku dibuatnya...tak sampai sehari pun...Alhamdulillah,Allah permudahkan urusan aku..

Baik.itu cerita semalam yang menjadi iklan penaja.

Hari ni..nenek saudara aku (adik bongsu nenek) dari Indonesia datang ke Malaysia dengan nawaitu menziarahi kakaknya yang sedang terlantar sakit.Oh!melihat jejak kasih adik beradik yang dah lama terpisah ni haru biru perasaan dibuatnya.Mulalah sesi airmata dan peluk memeluk.
Serious sebak babe.
Terharu aku melihat kasih sayang mereka ni..yelaa..air dicincang takkan putus kan..jauh pada jarak tapi dekat pada hati...
Aku mempunyai keluarga yang besar dari sebelah mak.
Mak & bapak sangat mementingkan ukhuwah dan silaturahim.Time nak ziarah je mesti ajak aku dan adik beradik yang lain ikut walaupaun kitorang dah besar panjang..kata mereka...biar aku tak lupa daratan dan ingat orang tua.
Pada mulanya,mesti ada jer perdebatan antara kami disebabkan anak perempuan mereka ni degil taknak ikut.
Tapi sekarang ni,aku dah fahamlah...actually memang banyak hikmahnya.
Secara tidak langsung aku belajar banyak benda...belajar dari saudara yang kaya dan saudara yang kurang ada...pendek kata..belajar sedikit tentang HIDUP.
Bapak selalu pesan,dalam hidup ni...ada dua perkara yang penting...iaitu "HablumminAllah wa Hablumminannas"..maksudnya dari segi bahasa...hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia...
Bapak cakap...kita kena jaga dua-dua...tak boleh ambik salah satu je..
Kalau kita tidak jaga hubungan dengan Allah,hidup kita pasti kucar-kacir...kalau kita tak jaga hubungan dengan manusia,jauh dari redha Allah...
Jadi,jika kita jaga keduanya insyaAllah...hidup menjadi lebih sempurna...
Bapak idola aku,bapak selalu pesan...kita jaga hubungan dengan manusia...biar orang buat jahat dengan kita tapi jangan kita buat orang...biar orang nak bermusuh dengan kita tapi jangan kita bermusuh dengan orang...kerana semua Allah yang akan hitungkan...
Ukhuwah ini sangat manis kalau kita faham ertinya...aku tak kata aku faham sangat tentangnya..cuma aku pernah rasa perasaan sedih bila berpisah,rindu bila dah lama tak jumpa,gembira bila bertemu kembali...
Semoga setiap ukhuwah yang kita cipta hanya atas namaNya dan berada dalam redhaNya.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:" Belajarlah tentang nasab keturunan kamu sehingga kamu dapat menyambung silaturahim. Kerana sesungguhnya silaturahim menjadi sebab (timbulnya)kecintaan terhadap keluarga (kerabat dekat), banyaknya harta dan bertambahnya usia."
(riwayat Imam Ahmad, Tirmidzi dan al-Hakim)

_Pray for Muslims around the world_
Al-Fatihah.